Twitter en Facebook hebben zonder dat je het weet grote controle over je online bewegingen. Hier vindt je 6 manieren om die controle weer terug te krijgen.

Nu we hebben gezien welk gegevens beest Facebook eigenlijk is en hoe gewillig ze de andere kant op kijken terwijl er complete bevolkingsgroepen worden beïnvloedt ten behoeve van macht  dan zou je denken dat dit het einde van gegevens verwerking en opslag binnen Facebook zou moeten zijn.

Helaas Facebook is ook “too big to fail”. Wat wij kunnen doen is aantonen hoe het werkt en hoe je deze rol van manipulator kan omdraaien terwijl we de AVG daarbij als rode draad gebruiken, we kunnen ook middels artikelen en inhoud aantonen waar dit soort oplossingen onvoldoende de privacy wetgevingen van de EU naleven. Daarom een tweetal artikelen waarin uitleg en alternatieven worden geboden inzake sociale interactie en een artikel waarin duidelijk naar voren komt waarin ze te kort schieten als we het hebben over een makkelijke manier van het intrekken of verlenen van toestemmingen.

Zelf zijn we zeer geïnteresseerd in bijvoorbeeld de overheid die Facebook inzet en wat de consequenties zijn voor het niet conform haar eigen wetgeving zijn. Denk hierbij aan de omgang met persoonlijke gegevens zoals het makkelijk moeten kunnen intrekken van toestemmingen en welke dus bij Facebook veelal als onduidelijk word ervaren.

Rachel Metz geeft in haar artikel een mooie aanzet in wat je zelf kan doen om de manipulatie aan te pakken.

Ramy Khuffash geeft in zijn artikel aan wat de het verschil is tussen account deactivation en deletion en wat klaarblijkelijk de uitdagingen daarbij zijn voor het makkelijk mogen / kunnen uitstappen bij verschillende grote online sociale platformen.